شیوع ویروس کرونا و تعطیلی کارخانههای چین آن هم برای حداقل دو هفته شرکت اپل را با مشکلات زیادی مواجه کرده است. خبرگزاری والاستریت ژورنال بهتازگی نگاهی به میزان وابستگی اپل به کارخانههای چین انداخته است.
تعطیلی اجباری کارخانههای چین به خاطر گسترش بیماری باعث شد تا بسیاری از تحلیلگران و حتی مدیران خود شرکت اپل اعلام کنند که این شرکت در بازه زمانی سه ماهه اول سال 2020 میلادی نمیتواند به هدف از پیش تعیین شده خود برای تولید محصولات و درآمد زایی برسد. این در حالی است که بزرگترین ضربه حاصل شده از ویروس کرونا در چین بوده و اپل به عنوان یک شرکت آمریکایی به دلیل اختلالهای ایجاد شده در روند کاری کشور چین عملاً فلج شده است.
والاستریت ژورنال در مقاله تحلیلی خود به تصمیم مدیران اپل برای حذف وابستگی از کارخانههای چینی آن هم از سال 2015 اشاره کرده است. اپل نزدیک به 4 سال است که تلاش میکند تا وابستگی خود را از چین کاهش دهد و کارخانههایی را در کشورهای دیگر نظیر ویتنام و هند افتتاح کند. افتتاح کارخانهها و آموزش نیروها باعث شد تا اپل برخی از محصولات نظیر ایرپاد پرو را در ویتنام و تعدادی از تلفنهای هوشمند نظیر iPhone SE را در هند تولید و آماده عرضه کند.
با این حال اپل همچنان پس از گذشت 4 سال وابستگی شدید به کارخانههای چینی دارد. از یک طرف فشار دولت آمریکا و از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا در طول دو ماه گذشته باعث شده تا اپل عملاً نتواند هیچ کاری را به جلو ببرد.
والاستریت ژورنال مصاحبهای با Dan Panzica مدیر عامل سابق کارخانه فاکس کان چین داشته و او اعلام کرده که هیچ کشوری به اندازه چین نیروی آماده به کار ندارد و همین مسئله باعث شده تا نه تنها اپل بلکه بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه فناوری نیز کاملاً وابسته به این کشور باشند.
جمعیت بالای کشور چین باعث شده تا تمامی کارخانههای مهم تأمین قطعات مقر اصلی خود را در این کشور احداث کنند. Dan Panzica اعلام کرده که بیش از 250 هزار نفر در چین آماده به کار به صورت تمام وقت هستند که تجربه کافی برای تولید انبوه قطعات الکترونیکی را دارند. از طرف دیگر نیروی آماده به کار در کشورهایی نظیر ویتنام بهسختی میتواند از مرز 100 میلیون نفر بگذرد. در عین حال کاهش دستمزدها و افزایش نیروی کار باعث شده تا اپل همانند بسیاری از شرکتهای تولید کننده قطعات الکترونیکی به طرز اجتناب ناپذیر به کارخانههای چینی وابسته باشد.